Statici

Hescon je projekčno-statická spoločnosť, ktorá sa zameriava najmä na zložitejšie priemyselné haly a konštrukcie, ale tiež logistické, skladové, komerčné, administratívne haly. Spolupracujem s generálnymi dodávateľmi a výrobcami veľkých nosných konštrukcií pri optimalizácii nosných konštrukcií, zabezpečení realizačnej statiky a dielenskej dokumentácie.

Často sme pomáhali klientom, ktorí

  • Neboli spokojní s podkladmi od klienta alebo architekta
  • Mali starosti pri koordinačne náročných stavbách kde sa paralelne projektuje a stavia
  • Trápili sa so znižovaním hmotnosti resp. optimalizáciou nosných konštrukcií
  • Mali problém s kapacitami pre statiku alebo dielenské výkresy
  • Alebo frustrovala ich pomalá príprava dokumentácie

Situácia

INVESTOR Gestamp chcel v priemyselnom parku v Nitre vybudovať závod. Pre túto úlohu si ako generálneho dodávateľa (GD) vybral spoločnosť ALDESA. ALDESA si vyberala generálneho projektanta, spoločnosť Hescon.

Po získaní právoplatného stavebného povolenia vyžadoval investor začať s realizáciou stavby čo najskôr, aby mohol čo najskôr začať vyrábať a zabezpečiť tak návratnosť investície. Ďalším zdrojom tlaku na čas boli pevne zazmluvnené termíny dodania technológie. Ich prípadné nedodržanie by sprevádzali veľké pokuty, a preto prioritou bolo pripraviť stavbu na umiestnenie technológie.

V priebehu čakania na stavebné povolenie, tiež došlo zo strany investora k zmenám v zadaní projektu, ktoré bolo nutné premietnuť do realizácie a zabezpečiť potrebné povolenia. Investor tak na jednej strane nemal pripravené finálne podklady na prípravu realizačnej dokumentácie. Na strane druhej bolo potrebné začať stavbu okamžite realizovať.

Súčasťou kontraktu s GD boli tiež očakávania investora smerujúce k optimalizácii nákladov súvisiacich s nosnými konštrukciami.

Čo sme urobili

Technologicky bolo prioritou zosúladiť výstavbu haly s osadením technológie, keďže niektoré technologické časti bolo potrebné vložiť dovnútra skôr, ako bude hala hotová. Kvôli časovému tlaku, sme nemohli čakať na kompletné podklady od investora. Preto vychádzajúc z toho čo sme mali k dispozícii, sme spolu s GD

  • zoradili poradie stavebných činností podľa dôležitosti pre zabezpečenie technologickej stavebnej pripravenosti v stanovenom termíne
  • na základe skúseností s desiatkami výrobných hál sme predvídali rozhodnutia investora a navrhovali najpravdepodobnejšie usporiadanie projektu. Následne sme ich dávali investorovi schvaľovať a projektovali.

Na projekt sme pridelili kapacity interného tímu špecialistov na betónové konštrukcie oceľové konštrukcie a stavebných inžinierov, ktorí okamžite začal pripravovať projektovú dokumentáciu. Na projekte pracovali cca 8 projektanti, statici a konštruktéri.

Využili sme softwarové možnosti práce viacerých projektantov na dokumentácii súčasne. Zároveň sme pre potreby projektovej dokumentácie koordinovali 3 tímy profesií. Aj tých sme koordinačne zladili so zahraničnými profesiami, ktoré boli dodávané našim objednávateľom.

Naša spoločnosť poskytla komplexné spracovanie projektu, v rozsahu realizačného projektu (RP) a zmeny stavby pred dokončením. Súbežne s RP bola podaná zmena pred dokončením stavby.

Výsledky

  • Generálny dodávateľ vyhral tender.
  • Stavba bola pripravená na osadenie technológie načas. K žiadnym sankciám pre nedodržanie termínov nedošlo.
  • Projektová realizačná dokumentácia i zmena pred dokončením stavby bola odovzdaná načas. Výstavba teda mohla okamžite začať. A dodržalo sa pôvodne plánované otvorenie výrobného závodu.
  • Ušetrili sme náklady vyhnutím sa predimenzovaniu nosných konštrukcií.
  • Jednoduchými ale pevnými spojmi sme skrátili čas na výrobu i montáž nosných konštrukcií.
  • Stavba spĺňala všetky požiadavky investora a samozrejme aj všetky európske normy (kvalitatívne, bezpečnostné, ekologické, technologické, …).